Netherlands

Enactus Worldwide

Fiets en Ik

Projectfeiten

  • Zeven fietsenmakers, zeven unieke verhalen
  • Oud frame, nieuwe onderdelen
  • Jij een fiets, zij een toekomst

Fiets&ik

Enactus Universiteit Utrecht

Kansen zien

Het project Fiets&ik geeft mensen op de sociale werkplaats de kans zich te ontwikkelen en zich te verbinden aan het product dat zij maken. Daarnaast slaat Fiets&ik een brug tussen sociale werkplaatsen en de maatschappij, met als doel begrip van en voor het bestaan van sociale werkplaatsen in Nederland.

Actie ondernemen

Fiets&ik maakt fietsen met een verhaal: het verhaal van degene die de fiets heeft gemaakt. Dat verhaal wordt bij de fiets verkocht doormiddel van een “fietspaspoort”. Het zijn bijzondere verhalen. De fietsen worden namelijk gemaakt op een sociale werkplaats in Utrecht (Altrecht). De groep sociaal kwetsbaren knappen fietsen op en voegen hun eigen verhaal toe aan de fiets. De fiets wordt herkenbaar gemaakt en een certificaat beschrijft het levensverhaal van de maker: zijn achtergrond huidige situatie en dromen.

Vooruitgang mogelijk maken

Fiets&ik geeft de maker van de fiets een identiteit in het eindproduct. Dit bestaat uit het certificaat/fietspaspoort en een herkenbare fiets. De herkenbare fiets zorgt ervoor dat de maker zijn eigen fiets kan identificeren. Aan de andere kant wordt het voor de consument duidelijk dat de aanschaf van dit product iemand in de eigen omgeving helpt.. Er worden afgedankte fietsonderdelen hergebruikt, op een duurzame manier, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het product zoals zij dat voor ogen hebben.

Meer informatie over Fiets&ik: www.enactusutrecht.nlwww.fietsenik.nl